Kaikki mitä olet aina halunnut tietää koirahieronnasta mutta et ole kehdannut kysyä!

04.01.2020

Näin vuoden alkuun päätin nostaa kissan pöydälle ja vastata kysymyksiin, joita moni koiranomistaja varmasti pyörittelee mielessään liittyen koirahierontaan mutta ei ehkä halua tai kehtaa kysyä niitä ääneen. Olet sitten kokematon tai konkari koiran hierontaan liittyen, uskon että mieltä askarruttavia kysymyksiä löytyy, en ehkä ole osannut kaikkea listata tähän mutta toivon että tämä postaus rohkaisisi sinua kysymään lisää! Lupaan tehdä tälle blogipostaukselle kakkososan teidän lisäkysymyksistä!
Huom! vastaan näihin kysymyksiin puhtaasti oman yritykseni, Koirahieronta Murrellesi, puolesta, otathan siis huomioon, että kaikki vastaukset eivät ole yleispäteviä, esim. maksutavat on tällainen asia.

1. Miksi koiria hierotaan?

Koiralla on noin 500 lihasta joista 300 on mukana raajojen toiminnassa. Kuten ihmisillekin, koirille tulee lihaskireyksiä ja lihasten kiputiloja. Hieronnalla pyritään vaikuttamaan lihaksiin, hermostoon ja verenkiertoon mutta kosketuksella on tutkitusti edullisia vaikutuksia myös eläimen psyykkiseen puoleen. Koirahieronnalla voidaan siis varsinaisen lihashuollon lisäksi laukaista stressitiloja ja näin vaikuttaa yhtä lailla koiran psyykkiseen toimintakykyyn ja kuin fyysiseen suorituskykyyn.

2. Milloin koiraa ei voi hieroa?

Joitakin esteitä hieronnalle on, tällaisia ovat esimerkiksi kuume, akuutti tulehdustila, pahanlaatuiset kasvainsairaudet, tietyt sydänongelmat (konsultoi hoitavaa eläinlääkäriäsi), ihotulehdukset ja haavat, tarttuvat taudit, akuutit revähdykset, ruhjeet ja muut vammat (varoaika muutama päivä loukkaantumisesta), rokotukset ja antibioottikuuri (varoaika noin viikko), tiineys (konsultoi eläinlääkäriäsi, hierontaa ei suositella ensimmäisen ja viimeisen kolmanneksen aikana). Mikäli koirallasi on edellä mainittuja, tai muita terveyteen liittyviä ongelmia, kerro näistä aina hierojalle aikaa varatessa.

3. Mitä koirahieronnan aikana tapahtuu, miten hieronta etenee?

Käytännöt toki vaihtelevat hierojan mukaan, mutta itse tarkkailen ensin koiran liikkeitä samalla kun haastattelen omistajaa koiran tilanteesta. Joskus pyydän juoksuttamaan tai kävelyttämään koiraa edes-takaisin, mutta useimmiten jäykkyydet liikkeessä näkyy jo koiran saapuessa vastaanotolle tai ottaessa minut vastaan kotonaan. Seuraavaksi rauhoitumme hierontapaikalle, ja palpoin, eli käyn koiran lihaksiston kevyesti läpi tunnustellen mahdollisia ongelmakohtia. Koiralle palpointi tutuu silittelynä ja rapsutteluna joten tässä vaiheessa koira voi hyvin seistä tai istua.
Varsinaisen hieronnan itse aloitan yleensä toisesta takaraajasta, mieluiten siitä jossa on vähemmän kireyksiä tai ei ollenkaan, tämä siksi että takapään käsittely on yleensä koiralle helpompaa kun olen ikään kuin kauempana koirasta, vaikkakin kauempani tietysti vain sen päästä. Hieronta aloitetaan kevyillä hankauksilla lihaksia lämmittäen, yleensä tämä jo rentouttaa koiraa sen verran että se asettuu makuulle. Takaraajasta etenen selän käsittelyn kautta saman puolen eturaajaan ja sitten vaihdetaan puolta. Hieronnan aikana omistaja on läsnä ja rapsuttelee koiraa rauhoittavasti. Eteenkin hermostuneen tai kovin energisen koiran kanssa on hyvä huomioida, että myös meidän läsnäolevien ihmisten tulee todella rauhoittua tilanteeseen, eli keskustellaan rauhallisella matalalla äänensävyllä ja vältetään äkkinäisiä liikkeitä. Hieronnan päätteeksi käyn vielä koiran kropan läpi kevein sivelyin. Hieronta kestää 45-60 minuuttia riippuen koiran koosta ja löydetyistä kireyksistä.
Toimin aina koiralähtöisesti, eli jos koira on hieronnan aikana kovin rauhaton voimme pitää pieniä taukoja hieronnan aikana, jolloin koira saa vapaasti poistua hieronta-alustalta. Taukojen antama tilanteenhallinnan tunne jo itsessään auttaa koiraa rauhoittumaan hierontaan.

4. Miten koiran hierontaan tulisi valmistautua?

Ennen hierontaa koira tulisi käyttää tarpeillaan ja kevyellä kävelylenkillä. n. 1-2 tuntia ennen hierontaa ei kannata ruokaa antaa, mutta heti hieronnan jälkeen voi ruokkia. Koiran kanssa voi etukäteen opetella rauhoittumista ja jopa kyljelleen menoa mutta tämä ei ole välttämätöntä, yleensä koirat kyllä rauhoittuvat hierontaan todella hyvin kunhan ympäristö ja tilanne on rauhallinen.

5. Jos koirahieroja tulee kotikäynnille, minkälainen tila hierontaan tarvitaan?

Sopiva paikka hieronnalle kotona on rauhallinen huone, tai nurkkaus, jossa alustana on matto ja sen päällä viltti tms. joka on helppo putsata irtokarvoista. Omistajan tulee huolehtia, että tila jossa koira hierotaan, olisi rauhoitettu perheen muilta koirilta ja perheenjäseniltä, esim. lapsilta. Toki useampi perheenjäsen voi olla läsnä hierontatilanteessa mutta tällöin myös heidän täytyy olla sitoutunut rauhoittumaan hieronnan ajaksi paikoilleen, esimerkiksi jääkaapilla käväisevä perheenjäsen on aikamoinen häiriötekijä koiralle, jolta on mahdollisesti jäänyt ruoka saamatta ennen hierontaa :D Hieronnan aikana irtoaa runsaasti karvaa joten kannattaa valita paikka joka on helppo siivota.

6. Eläinlääkärini suositteli koiralleni hierontaa, mutta en ole itse huomannut oireita tai oireet ovat mielestäni epämääräisiä, mitä ihmettä kerron koirahierojalle?

Kerron sinulle salaisuuden, koirahierojakoulutukseen kuuluu myös syventävät opinnon kansainvälisistä kuulustelutaktiikoista.. No ei sentään! Mutta usein oloni on kuin salaisella agentilla, ei ole nimittäin ollenkaan harvinaista, ettei omistaja oikein osaa kertoa miten koira on oireillut. Tyypillisiä "hulluja" kysymyksiä koirahierojalta on esim. Venytteleekö koira? Ravisteleeko se itseään kastuessaan? Miltä vaikuttaa koiran häntä, onko se usein taipuneena jommallekummalle puolelle? Kirputteleeko tai nuoleeko koira itseään, ja jos niin mistä? Kulkeeko koira suoraan vai työntyykö takapää helposti sivulle? Nostaako uroskoira molempia jalkojaan pissatessa vai kääntyykö se aina tiettyyn suuntaan nostaessaan jalkaa? Ravaako koira mielellään? Miltä näyttää koiran laukka? Onko koiran motoriikkaan ilmennyt muutoksia viime aikoina, esim. hypätessä sohvalle tai sänkyyn, entä harrastuksissa? jne. jne. Näiden kysymysten avulla selvitämme yhdessä, miten ja mistä koira oireilee, hyvin usein omistaja havahtuu tiettyyn oireeseen vasta kun koirahieroja osaa asiaa kysyä, tämä on täysin normaalia eikä tee sinusta huonoa omistajaa :)

7. Kuinka usein koiraa hierotaan?

Hieronnan tarve vaihtelee, lihaksistoltaan kovasti kipeytynyt koira saattaa tarvita useamman hieronnan sarjan kuukauden, tai jopa muutaman viikon välein. Kun ongelma on helpottanut, voidaan hierontakertojen välejä pidentää. Nivel- ja selkävaivaisille suosittelen säännöllistä lihashuoltoa 4-8 vko välein, sopiva hieronnan väli löydetään kokeilemalla. Urheilevat koirat kaipaavat myös säännöllistä lihashuoltoa harjoittelu- ja kilpakauden mukaan. Perusterve kotikoira on hyvä käyttää hierojalla 1-2 kertaa vuodessa, toki jos koiralla ilmenee lihasjäykkyyksiä niin useamminkin.

8. Miten hieronta vaikuttaa koiraan välittömästi ja pitkällä tähtäimellä?

Välittömästi hieronnan jälkeen useimmat koirat ovat väsyneitä ja raukeita, tämä johtuu hieronnan vapauttamista hyvänolon hormoneista elimistössä. Pienempi osa koirista reagoi ko. hormoneihin päinvastoin, omistajat usein puhuvat höpöenergiasta eli koirasta tulee hyvin energinen ja hyväntuulinen, suorastaan hassu. Pidemmän aikavälin vaikutukset nähdään yleensä parhaiten koiran liikkeessä, kun lihaskireydet hellittävät, on koiran liike rentoa ja vaivatonta.

9. Voimmeko mennä treeneihin suoraan hieronnasta?

Suosittelen että hierontapäivä ja seuraava päivä pidetään lepopäivänä, sillä loukkaantumisriski on suuri kun lihakset on juuri hierottu auki. Myös koirapuistoiluista ja metsärallista vapaana on syytä pitää kahden päivän tauko. Mikäli seuraavana päivänä on aivan välttämätöntä osallistua treeneihin, treenaa rauhallisesti hallintaa tai esim. hajutyöskentelyä.

10. Mitä eroa on eläinlääkärillä, koirahierojalla ja eläinfysioterapeutilla?

Kuten nimikin jo kertoo, eläinlääkäri on eläinlääkinnän ammattilainen, eläinlääkäri tutkii ja diagnosoi, tekee hoitosuunnitelmia ja operoi kirurgisesti. Eläinlääkäri hoitaa myös eläimien perusterveydenhuoltoa ja ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa kuten rokotuksia ja hammashuoltoa. Eläinlääkäri voi olla erikoistunut esim. ortopediaan, pehmytkudoskirurgiaan, kardiologiaan tai neurologiaan. Tärkeintä on muistaa, että eläinlääkäri on aina se, joka tekee diagnoosin ja vastaa tarvittavasta lääkityksestä. Eläinlääkäri voi suositella koiralle hierontaa löydöksiensä perusteella. 

Eläinfysioterapeutti on fysioterapian ja kuntoutuksen ammattilainen, joka on suorittanut eläinfysioterapian erikoistumisopinnot. Fysioterapian tarpeeseen liittyy usein suorituskyvyn alentuminen, liikkeiden epäpuhtaus, tuki- ja liikuntaelimistön vauriot tai kirurgisten operaatioiden jälkeinen kuntoutus. Fysioterapeutit käyttävät erilaisia mittaus- ja testausmenetelmiä parhaiden fysioterapiamenetelmien määrittelemiseksi ja kuntoutussuunnitelman tekemiseksi. Fysioterapeuttien käyttämiä terapiamenetelmiä on lukuisia, mutta tärkein on fysioterapeuttinen harjoittelu, eli huolellisesti suunniteltu jumppa-ohjelma jonka avulla parannetaan kuntoutujan fyysisiä ominaisuuksia kuten koordinaatiota, voimaa ja kestävyyttä. Hieronta on usein osa fysioterapeutin tekemää kuntoutussuunnitelmaa.

Koirahieroja keskittyy käsillä tehtävään lihashuoltoon. Hieronnan avulla pyritään vähentämään lihaskireyksiä ja niihin liittyviä kiputiloja sekä parantamaan pehmytkudosvaurioita. Koirahierojat usein käyttävät perushierontatekniikoiden tukena kylmä- ja kuumahoitoja, passiivisia venytyksiä ja mobilisointia sekä apuvälineitä kuten matalatehoista laseria. Myös koirahierojat osaavat terapeuttisten harjoitteiden perusliikkeet mutta harjoitteluohjelman ja sen edistymisen seurannan hoitaa aina eläinfysioterapeutti.

Kaikki kolme edellä mainittua ammattiryhmää työskentelee sinun koirasi parhaaksi, ja on hyvä muistaa, että paras lopputulos saadaan, kun nämä kolme ammattilaista työskentelevät tiiminä. Koulutettu koirahieroja ei tee diagnooseja eläinlääkärin puolesta, ammattitaitoinen eläinfysioterapeutti ei väheksy koirahierojan työtä ja eläinlääkäri ohjaa potilaansa oikealle ammattilaiselle, eläinfysioterapeutille tai koirahierojalle riippuen potilaan tarpeesta. Itse ohjaan asiakkaitani aktiivisesti eläinlääkärille ja/tai eläinfysioterapeutille kun tarvitaan diagnoosi, lääkitys tai kuntoutusohjelma.

11. Miksi koirahieronta on niin hintavaa?

Koirahieronnan hinta koostuu useasta asiasta, ison osan, eli 24% haukkaa verottaja arvonlisäveron muodossa. Loppuosa koostuu yrittäjän brutto tuntipalkasta hieronta- JA matka-ajalle (tästä hän toki maksaa vielä verottajalle tuloveroa), matkakulusta tai toimitilan vuokrasta sekä muista yritystoiminnan kuluista kuten markkinoinnista, esim. käyntikortit, nettisivut yms.

12. Miten koirahieronta maksetaan?

Koirahieronta maksetaan hieronnan päätyttyä joko käteisellä tai pankki/luottokortilla.

13. Miksi Koirahieronta Murrellesi ei tarjoa sarjakorttia, jolla saisi esim. joka viidennen hieronnan ilmaiseksi?

Tätä olen toki miettinyt, mutta totuuden nimissä, hinnoissani ei nimittäin ole "ilmaa", mikäli joka viidennen hieronnan saisi veloituksetta, täytyisi minun nostaa yksittäisen hieronnan hintaa, jotta saisin edes tuon viidennen hierontakerran kulut katettua. Koska hieronnan tarve vaihtelee kovasti, on minusta reilumpaa, että jokaiselle hierottavalle on reilu käypä hinta, sen sijaan että kaikki maksaisivat korotettua hintaa, vaikka eivät välttämättä saisi tuota viittä kertaa kokoon edes parissa vuodessa.

14. Voinko olla yhteydessä koirahierojaa hierontojen välillä koiran voinnista tai oireiluista?

Tähän väliin taas muistuttelen, että vastaan kysymykseen ainoastaan omasta puolestani! Totta kai saat olla minuun yhteydessä hierontojen välissä, laita videoita, kuvia ja/tai viestiä koirasi voinnista, oikeastaan toivonkin sitä, eteenkin jos koirasi voinnissa tapahtuu muutoksia suuntaan tai toiseen!

15. Saanko kuvata koirani hierontaa?

Tottahan toki! Olisi kuitenkin mukavaa jos mainitsisit asiasta ennen kuvan tai videon ottamista niin tiedän olla ihmisiksi enkä puhua videolle kovinkaan pölhöjä :D Olisi myös mukavaa että esim. sosiaalisessa mediassa tägäisit Koirahieronta Murrellesi kuviin ja videoihin, ja mielelläni otan myös vastaan kuvia hierontatilanteista, mikäli niitä saa julkaista yritykseni markkinoinnissa.