Uintia pintaa syvemmältä

07.03.2018

Minulta kysytään todella usein, miksi ihmeessä koiria täytyy muka uittaa ja vieläkin useimmin myös todetaan, että koirien uimahallit kuulostavat suorastaan hölmöltä! Näihin kysymyksiin ja kommentteihin on hyvin vaikeaa antaa lyhyttä ja tyhjentävää vastausta sillä veden ja vesiliikunnan edut ovat niin ihmiselle kuin koirallekin todella mittavat, se on yksi monipuolisimmista liikuntamuodoista! Yritän nyt valottaa edes pientä osaa ympärivuotisen uimisen ja vesiliikunnan hyödyistä koiralle.

Mikään ei ole niin mukavaa kuin kuumana kesäpäivänä pulahtaa viileään veteen
Mikään ei ole niin mukavaa kuin kuumana kesäpäivänä pulahtaa viileään veteen


Vesiliikunnalla on sekä fyysisiä että psyykkisiä hyötyjä, keskityn tässä kirjoituksessa erityisesti fyysisiin hyötyihin, joskin monet niistä on suorassa yhteydessä myös psyykkiseen hyvinvointiin. Liikuntamuotona uinti on lähes täydellinen tapa liikkua, se on hyvin hellävarainen kehon rasitusherkille osille kuten nivelille ja luille mutta rasittaa hyvin tehokkaasti kehon elintärkeitä tukipilareita kuten sydäntä ja muuta hengitys- ja verenkiertoelimistö sekä syvää lihaksistoa. Hellävaraisuutensa johdosta uinti ja vesiliikunta sopii erinomaisesti nivelvaivaisille, ylipainoisille ja leikkausoperaatioista kuntoutuville koirille. Se on siis sopivaa lähes kaikille koirille ikään ja kokoon katsomatta, oikeastaan vain jotkin iho-ongelmat, tulehdukset ja avohaavat ovat este uimiselle.

Käydään nyt läpi fyysisiä hyötyjä aloittaen kehon pintaosista ja edeten sitten syvemmälle. Kehon pintaosaa kutsutaan Integumentiksi, se koostuu koiralla ihosta, kynsistä ja karvapeitteestä. Iho on kehon suurin elin, vesi ja vedenpaine kiihdyttää pintaverenkiertoa ja näin auttaa ihon aineenvaihduntaa, sitä myötä myös tehostaa tarvittavien ravinteiden kulkeutumista karvatuppien kautta karvapeitteeseen. Voidaankin sanoa, että vesi ylläpitää ja auttaa ihon ja turkin hyvinvointia. Valitettavasti joillakin koirilla kosteus saattaa myös laukaista ns. hotspot-ihottuman, tästä syystä onkin äärimmäisen tärkeää huolehtia koiran huolellisesta kuivattamisesta uinnin jälkeen. Vesi myös stimuloi tehokkaasti ihon mekanoreseptoreja ja karvatuppien reseptoreja tehostaen tuntoaistia.

Uiminen on mukavaa kaverin kanssa, liivit auttavat pitämää oikean uintiasennon
Uiminen on mukavaa kaverin kanssa, liivit auttavat pitämää oikean uintiasennon

Lihaksiston kannalta uiminen on sekä rentouttavaa että kuormittavaa liikuntaa. Veden kannatteleva voima rentouttaa ja siten helpottaa paikallisia lihaskipuja ja kramppeja. Veden tiheys ja vastus taas hidastavat liikkeitä jolloin liikkeet ovat hallittuja, mutta lihaksille kuormittavimpia kuin maalla tehdyt harjoitteet. Vedenpaineen ansiosta syke nousee hitaammin, jolloin harjoituksen teho vedessä on sama pienemmillä toistomäärillä. Usein sanotaankin että 1 minuutti uimista vastaa 5 minuuttia juoksemista tai 5 minuuttia uintia vastaa n. 8km juoksua. Uiminen on erinomainen ja tehokas liikuntamuoto niillekin koirille joiden lihakset ovat heikot ja kunto romahtanut, vedessä syvät lihakset työskentelevät tehokkaammin kuin missään muussa liikuntamuodossa!

Hermosto vaikuttaa kehon jokaisen solun toimintaa, siksi ei veden hermostollisia vaikutuksia kannata vähätellä. Vesi rauhoittaa hermostoa ja lievittää stressiä. Vesi myös stimuloi asentotuntoa ja vahvistaa eri aistikanavia.

Verenkierto kuljettaa ravintoa ja happea kehon soluille, ja samalla kuljettaa solun tuottamia kuona-aineita ja hiilidioksidia maksaan ja keuhkoihin käsiteltäväksi ja poistettavaksi kehosta. Lämmin vesi nostaa kehon osien lämpötilaa ja laajentaa verisuonia jolloin verenkierto tehostuu ja erityisesti kuona-aineiden poistuminen kehosta kiihtyy, tästä syystä uintia voidaan käyttää myös palauttavana liikuntana kovatasoisen rasituksen jälkeen. Veden noste ja hydrostaattinen paine kumoaa painovoiman vaikutusta kehoon ja näin lisää laskimovirtausta alaraajoista jolloin sydän kykenee hapettamaan verta entistä nopeammin.

Umpieritysjärjestelmän muodostavat umpieritysrauhaset joiden työ on tuottaa kemiallisia välittäjäaineita, joita hormoneiksikin kutsutaan. Hormonit toimivat viestinviejinä jotka kulkeutuvat verenkierron mukana kehon eri osissa sijaitseviin soluihin, solut tulkitsevat hormoneiden viestit ja toimivat sitten viestien mukaan. Vesi kiihdyttää aineenvaihduntaa ja näin auttaa hormonien kulkeutumista tehokkaammin soluihin.

Imusuonisto on imusuonten ja imusolmukkeiden muodostama järjestelmä joka palauttaa verisuonista tihkuvan nesteen ja suolistosta imeytyvän rasvan takaisin verenkiertoon. Veden tiedetään kiihdyttävän imunesteenkiertoa ja siten vähentävän tulehdusta ja vahvistavan immuunijärjestelmää.

Useimmat koirat rakastavat uimista mutta tarvitsevat alkuun tukea altaaseen menoon ja uimiseen
Useimmat koirat rakastavat uimista mutta tarvitsevat alkuun tukea altaaseen menoon ja uimiseen

Hengityselimistöön kuuluvat ylä- ja alahengitystiet sekä keuhkot, ylähengitysteiden kautta hengitysilma kulkee elimistöön sisään ja sieltä ulos. Alahengitysteitä, eli henkitorvea ja keuhkoputkia, pitkin hengitysilma kulkee ylähengitysteistä keuhkoihin, keuhkoissa hengitysilman happi siirtyy vereen ja samalla veri puhdistetaan hiilidioksidista. Vedenpaine vaikuttaa keuhkoihin pakottaen ne työskentelemään tehokkaammin jolloin happi kulkeutuu vereen ja hiilidioksidi poistuu verestä nopeammin.

Ruuansulatuksen työ on pilkkoa monimutkaiset ravintoaineet sellaisiksi, että kehon solut pystyvät niitä hyödyntämään sekä energialähteinä että rakennusaineina. Ruuansulatuksen merkittävimmän elimet ovat suolisto, maksa ja haima. Vedenpaine aktivoi ruuansulatus kiihdyttämällä ns. sileän lihaksen toimintaa jolloin solut saavat tarvitsemaansa energiaa nopeammin.

Virtsaneritysjärjestelmä koostuu munuaisista, munuaisaltaista, virtsanjohtimista, virtsarakosta ja virtsaputkesta ja sen työ on käsitellä ja poistaa kuonaa elimistöstä, säädellä veren määrää ja verenpainetta sekä pitää huolta veren pH:sta. Vesi tehostaa verenkiertoa munuaisten läpi jolloin keho vapautuu nopeammin toksiineista, esim. lääkeaineista, ja virtsaneritys nopeutuu. Tämä auttaa ylläpitämään kehon nestetasapainoa ja elektrolyyttitasoja tehokkaammin. Juuri tästä syystä uimisen jälkeen koiralla onkin kova kiire tarpeilleen!

Luusto muodostaa keholle raamin, se kannattelee ja liikuttaa kehoa sekä suojelee tärkeitä sisäelimiä. Luut kiinnittyvät toisiinsa nivelillä jotka toimivat ikään kuin iskunvaimentimina liikkeessä. Veden vaikutuksesta myös luiden aineenvaihdunta nopeutuu ja tulehdustekijät poistuvat tehokkaammin, veden noste auttaa luustoa kannattelemaan kehoa ja antaa nivelille tilaa liikkua lempeästi ilman painovoiman rasitusta. Vedessä raajan on helppo saavuttaa maksimaalinen liikelaajuutensa.

Uimaopetuksessa opetellaan niin altaaseen menoa, sieltä nousua kuin itse uintiakin
Uimaopetuksessa opetellaan niin altaaseen menoa, sieltä nousua kuin itse uintiakin

Aika hengästyttävä lista terveysvaikutuksia, eikö? Koirien uittamisen ihmettelemisen sijasta pitäisikin ihmetellä miksi joku ei uittaisi koiraansa! Ja tästä listasta toki puuttuu vielä se tärkein ja ehdottomasti paras syy tarjota koiralle vesiliikuntamahdollisuuksia, uinti on älyttömän hauskaa ja energiaa kuluttavaa puuhaa. Koirien uimaopettajana olen saanut seurata miten arasta, jopa vesipelkoisesta, koirasta muutaman harjoituskerran jälkeen kuoriutuu varsinainen vesipeto jota ei tahdo enää saada altaasta ylös, siinä herkistyy omistajan lisäksi myös uimaopettaja. Nähdään siis altaalla!